benegre.cat
Notícies

Ciutadans reclama que el 'chopped' substitueixi la llonganissa com a símbol gastronòmic de Vic

Intranquil·litat i estupefacció a les xarcuteries d’Osona i de tot Catalunya, davant la preposició de llei que Ciutadans portarà al Parlament per sol·licitar que el chopped substitueixi la llonganissa com a embotit predilecte de Vic. La formació política considera que “ja és hora que els partits polítics catalans aparquin els debats estèrils sobre la identitat i la independència per centrar-se de debò en resoldre aquells problemes que realment preocupen la gent”.

En un comunicat bilingüe –castellà i espanyol–, Ciutadans argumenta que “al contrari del que pugui semblar, la llonganissa de Vic, així com el fuet d’Olot o el bull de Camprodon, no són embotits elaborats amb la finalitat d’alimentar-se, sinó simples invencions del nacionalisme català per dividir la societat a partir de la gastronomia”. El text emfatitza la “situació límit que s’està vivint a moltes escoles de Catalunya”, en què els professors deixen sense esbarjo aquells infants que porten entrepans de chopped al crit de “xarnegos colonialistes”.

De moment, la proposta de Ciutadans arribarà al Parlament amb tres suports il·lustres: el d’UPyD (Fernando Savater i Rosa díez són els autors de l’assaig filosòfic El chopped de hoy, los chorizos de mañana, los españoles de siempre), el de Plataforma x Catalunya (Josep Anglada ja ha advertit que estarà al costat de “tots aquells embotits que no puguin ser consumits per musulmans”) i el de l’empresa Leroy Merlín (que sempre havia cregut que el chopped era un tipus de plàstic dels barats).

La preposició de llei també anirà acompanyada d’una campanya reivindicativa “per acabar amb la persecució lingüística, sexual i culinària que pateixen els espanyols que viuen a Catalunya”. Sota el lema Els embotits catalans no treuen la gana però sí alimenten l’odi, Ciutadans critica que “la paraula chopped encara no estigui reconeguda pel Gran Diccionari de la Llengua Catalana” o que “restaurants com el Celler de Can Roca s’hagin alineat amb les tesis del pancatalanisme culinari al negar-se a oferir canapès de mortadel·la d’olives (l’altra gran oblidada) als seus clients”.

Amb tot, si la iniciativa parlamentària prospera, Ciutadans ja ha avançat que el pròxim objectiu del partit serà fer les gestions necessàries perquè els establiments catalans que comercialitzin chopped i retolin en castellà puguin adherir-se a l’associació Slow Food.

Comentaris

TOP

Alerta galetes!

L’informàtic que manté aquesta pàgina web menja galetes i una autoritat invisible ens obliga a dir-t’ho. Si hi estàs d’acord, clica ACCEPTAR, sinó, et redirigirem a una pàgina russa amb virus.

Política de privacitat,

ACEPTAR
Aviso de cookies