benegre.cat
Notícies

Troben la “pedra rosetta” per desxifrar l’aranès

Per fi algú entendrà que collons parlen

L’equip d’arqueòlegs que Eudald Carbonell supervisa a les excavacions de Sant Martí de Ses Gaioles, a l’Anoia, ha anunciat el descobriment més important per a la cultura catalana des de les Homilies d’Organyà. La batejada “pedra rosetta de l’aranès” permetrà, finalment, entendre l’idioma d’aquesta comunitat pirinenca i establir comunicació amb les seves autoritats.

La comunitat aranesa no haurà de viure mai més a esquenes de la resta de Catalunya, després que Eudald Carbonell i el seu equip d’arqueòlegs hagi trobat la clau per desxifrar el seu idioma. Es tracta d’una llosa de pedra de més de 350kg de pes on hi ha esculpides i traduïdes al català les principals característiques lingüístiques del aranès, llengua que parlen unes 2.500 persones a la Vall d’Aran. La relíquia s’ha trobat en una excavació a Sant Martí de Ses Gaioles, on probablement hauria arribat després que “algun bandarra de fa mil anys se la emportés” segons ha explicat Carbonell.

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha qualificat la troballa de “descobriment històric” i ha avançat que “la pedra rosetta de l’aranès” s’exposarà al Museu de l’Eròtica de Barcelona després que els experts l’hagin analitzada. Mascarell confia que la fita permeti a la Generalitat establir ponts de comunicació amb els aranesos per “entendre qui són i d’on vénen”. Segons el titular de cultura, aquesta tasca era molt complicada ja que “no entenem ni un borrall i el Google Translate dóna error quan proves de traduïr-hi un text”.

Per la seva banda, el Síndic del Conselh Generau d’Aran, Carlos Barrera, ha emès un comunicat de premsa comentant la notícia, però a hores d’ara ningú ha estat capaç d’entendre’n el contingut. Caldrà esperar que els científics de l’IEC estudiïn minuciosament el comunicat per donar pistes a les autoritats catalanes sobre el seu sentit. Tot i la incertesa, fonts de la Generalitat han assegurat amb prudència que “esperen que els ciutadans de la Vall d’Aran també hagin rebut amb alegria aquesta notícia que els treurà de la fosca i permetrà als seus joves trobar parella més enllà de les seves fronteres”.

Comentaris

TOP

Alerta galetes!

L’informàtic que manté aquesta pàgina web menja galetes i una autoritat invisible ens obliga a dir-t’ho. Si hi estàs d’acord, clica ACCEPTAR, sinó, et redirigirem a una pàgina russa amb virus.

Política de privacitat,

ACEPTAR
Aviso de cookies