benegre.cat
Notícies

La FECAC aprofita la celebració de la Feria de Abril per homenatjar l’inventor de la 'siesta'

La Federación de Entidades Culturales Andaluzas en Catalunya (FECAC) ha aprofitat la celebració de la Feria de Abril al Fòrum de Barcelona per retre un sentit homenatge a Faustino Lorite y Lucena, conegut mundialment per ser l’inventor de la siesta. Natural de Venta de Pantalones, un petit poble de Jaén, Lorite ha rememorat al peu de la lletra el procés que el va conduir fins a la creació de la migdiada. “Recordo que tornava a casa de fer uns carajillus al bar. Feia una calor abrasadora, estava tipíssim del dinar i em sentia extremadament cansat perquè ja portava més de 3 hores consecutives despert. De cop i volta, sense adonar-me’n, em vaig deixar anar al sofà. Va ser un acte reflex. Una protesta improvisada del meu organisme contra l’esgotament general. Una manera simbòlica de dir prou. No m’hagués aixecat ni per anar a cobrar el PER”, ha etzibat Lorite.

Tot i que el descobriment de la siesta ha marcat un abans i un després en l’estil de vida de molts espanyols, Lorite segueix tocant de peus a terra, amb humilitat, i no vol que se’l consideri cap heroi. “Molta gent em diu que, si no arriba a ser per mi, ara potser seríem un país avançat. Una economia capdavantera a Europa, que hauria fet de l’emprenedoria el seu principal motor de creixement. Per sort, res de tot això s’ha fet realitat. Potser he canviat el curs de la història d’Espanya, però tampoc vull que m’ho agraeixin. Qualsevol altre dròpol que s’hagués trobat en la meva situació hauria fet el mateix. La mandra és una cosa que portem als gens”.

De fet, el creador de la migdiada creu que “les ganes de no treballar és un dels pocs trets identitaris que uneix tots els pobles d’Espanya. Quan es tracta d’escaquejar-se de la feina, no hi ha ni bascos, ni andalusos, ni castellans, ni catalans, ni mandingues amb vinagre. Senzillament, una colla de vagos acomodats”. Per això, ha reivindicat la siesta com un pont de diàleg entre nacions, creences i llengües. La mateixa broma que pretenia Joan Clos amb el Fòrum de les Cultures, però una mica més descansada i econòmica”.

Faustino Lorite també ha comentat que és un col·laborador habitual del diccionari de la Real Academia Española (RAE), on ha aconseguit introduir-hi expressions com menos trabajo y más subvencionesa vivir del cuento o que lo paguen los catalanes. En aquest sentit, l’homenatjat per la FECAC no entén “per què Catalunya no vol seguir assumint els deutes i el dèficit d’altres comunitats autònomes de l’Estat, quan és el que ha fet durant tota la vida. I a mi sempre m’han dit que les tradicions s’han d’estimar i conservar. Entenc que la gent pugui estar nerviosa per culpa de la crisi. Jo mateix he hagut de treballar el doble que l’any passat per justificar els ajuts socials. Gairebé sis mesos sencers… Però no em queixo. Ara és el moment de la comprensió i la solidaritat entre ciutadans”, ha afegit.

Les paraules conciliadores de Faustino Lorite han aconseguit que el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya el convidi al seu clínic anual per “ensenyar a tothom com repenjar-se constantment sense forçar l’esquena i amb el suport econòmic de les institucions”. Paral·lelament, el Parlament de Catalunya també estudia aprofitar els seus coneixements posturals perquè col·labori en la redacció de la llei del mínim esforç.

Comentaris

TOP

Alerta galetes!

L’informàtic que manté aquesta pàgina web menja galetes i una autoritat invisible ens obliga a dir-t’ho. Si hi estàs d’acord, clica ACCEPTAR, sinó, et redirigirem a una pàgina russa amb virus.

Política de privacitat,

ACEPTAR
Aviso de cookies