benegre.cat
Notícies

El col·lectiu d’avis diu prou a fer de cangur i reclama una normativa reguladora

S’està preparant un model tipus Zona Blava en què els pares hauran de posar un tiquet als seus fills i no passar-se del temps marcat per evitar sancions eoconòmiques

Una agrupació d’avis i àvies s’encadena a la porta de la Generalitat per denunciar que els seus fills els fan cuidar els néts sistemàticament. Reclamen una normativa que els impedeixi abusar del seu temps lliure i boicotejar la seva jubilació. “Porto tota la vida treballant i ara que estic retirat m’encolomen els néts tot l’estiu… que els aguantin ells”, explica un dels protestants. Benestar Social està desenvolupant una normativa “tipus zona blava” per regular les hores de cangur.

Agitació i tensió extrema la que s’ha viscut aquest matí a la Plaça Sant Jaume de Barcelona quan un grup d’entre 50 i 60 avis i àvies vinguts d’arreu de Catalunya s’ha encadenat vora l’edifici de la Generalitat en senyal de protesta. Els ancians reclamen que “les institucions aturin els nostres fills, estan abusant de nosaltres”. Concretament, el col·lectiu es queixa “d’haver de suportar néts malcriats tot el dia i durant tot l’estiu. Si tenen fills, que els apetxuguin ells”, explica Jofre Siurana, octogenari del Guinardó.

És un dels molts afectats que es compten a Catalunya. Són avis i àvies jubilats que han de fer de cangurs, normalment tot l’estiu. Siurana segueix “no pots dir-li que no a un fill que et demana que cuidis la seva criatura unes hores… però és de tenir molts collons aparcar els nens a casa nostra de sol a sol”. La situació s’ha agreujat els darrers anys perquè “amb l’excusa de que volen descansar a les vacances, els pares se’n van sols a Punta Cana i ara també ens hem de menjar els nens a l’agost”.

Els avis i àvies reclamen que la Generalitat dissenyi un pla urgent de contingència que limiti a 12 hores setmanals l’estona de cangur gratuït. Segons el Departament de Benestar Social i Família, s’està preparant un model “tipus zona blava” on els pares hauran de posar un tiquet als seus fills enganxat amb un imperdible i no passar-se del temps marcat per evitar sancions eoconòmiques.

Segons Eduard Borges, antropòleg de la Universitat de Barcelona, l’abús dels avis com a cangurs ja ve de la prehistòria: “S’han trobat restes que indiquen que quan els homes caçaven i les dones recol·lectaven, els avis de la tribu vigilaven els nanos”. Els primers humans, però, “ho tenien més senzill”, explica Borges, “se’ls emportaven a passejar i, a la que podien, ferien els nens per despertar els instins carnívors de les bestioles salvatges i s’amagaven rere un matoll per veure com els devoraven”.

Comentaris

TOP

Alerta galetes!

L’informàtic que manté aquesta pàgina web menja galetes i una autoritat invisible ens obliga a dir-t’ho. Si hi estàs d’acord, clica ACCEPTAR, sinó, et redirigirem a una pàgina russa amb virus.

Política de privacitat,

ACEPTAR
Aviso de cookies