benegre.cat
Notícies

L'Institut d'Estudis Catalans confirma que els anglicismes com 'Black Friday' et fan semblar 'very capullo'

Un grup de lingüistes esperaran als clients amb escopetes i els apuntaran fins que diguin 'Divendres Negre'

Un nou anglicisme s’ha colat a casa nostra i l’Institut d’Estudis Catalans no ho pensa permetre. “Declarem la guerra oberta al Black Friday”, afirmava el president de l’IEC Joandomènec Ros, “Catalunya serà lliure d’anglicismes o no serà!”. Per això, els lingüistes han llençat tota la seva artilleria contra aquesta nova moda americana que vol parasitar casa nostra amb descomptes i rètols llampants.

La primera mesura de l’IEC ha estat publicar una enquesta feta a 1.000 filòlegs catalans que confirma que per al 83% dels enquestats “el fet de fer servir anglicismes et fa semblar very capullo, que dirien ells”. Això va especialment per aquells que en el seu dia a dia diuen coses com cool, loser, oh my god, champion, love you, o (ja a l’extrem) aquells que al wi-fi li diuen [uai-fai]. “Aquests últims” deia Ros “són especialment detestables perquè ja apliquen un purisme anglicista que no defensen per la llengua catalana. Els molt bordegassos”.

Però els lingüistes no pensen aturar-se aquí “perquè li devem a la memòria de Pompeu Fabra”. D’aquesta manera han advertit a tots els clients que pensen aprofitar aquest període de descomptes “que es preparin per a la immersió lingüística sí o sí”. Membres de l’IEC formaran un sometent armat que es bellugarà per les principals zones comercials del país i demanarà als ciutadans que reneguin del Black Friday i l’anomenin Divendres Negre. “Els apuntarem amb les armes. I si cal, dispararem”, avisava Ros, “primer seran trets dissuasoris però si segueix la dissidència, vessarem la sang que calgui per mantenir la puresa de la nostra mil·lenària llengua”. La idea és convertir el Black Friday en un autèntic Divendres Negre, si és necessari.

La Generalitat no ha prohibit el somatent de l’IEC i aconsella als compradors que cooperin amb els lingüistes, “que són molt talibans de la llengua i no se’ls pot dur la contrària”. És aconsellable anar amb armilla antibales per si hi ha alguna bala perduda.

Comentaris

TOP

Alerta galetes!

L’informàtic que manté aquesta pàgina web menja galetes i una autoritat invisible ens obliga a dir-t’ho. Si hi estàs d’acord, clica ACCEPTAR, sinó, et redirigirem a una pàgina russa amb virus.

Política de privacitat,

ACEPTAR
Aviso de cookies