benegre.cat
Notícies

Negres dels pobles catalans desapareixen abans de la nit de reis

Tots han deixat una nota similar on asseguren que estan farts de que només comptin amb ells un cop l'any per fer de patges del rei Baltasar

Molts catalans estan descobrint avui horroritzats com el rei Baltasar i els seus patges no asseguren la seva presència durant la nit de reis. Els negres de molts pobles de Catalunya han marxat davant la data assenyalada en una barreja de reivindicació i fugida temporal. Molts d’ells han deixat notes explicant els seus motius. “Sóc negre i tot i així em fan pintar la cara cada any, per tradició, diuen”, “Encara no entenc què és la mirra i ningú m’ho sap explicar” o “L’any passat no van comptar amb mi per ser candidat a hereu del poble”, són algunes de les queixes més recurrents. Molts alcaldes ja han tornat a comprar betum per sortir del pas, tot i les connotacions clarament racistes que té.

És el cas d’en Mamadou, que fa més de tretze anys que viu i treballa en un poble de Les Garrigues. Aquest matí ha deixat una nota a la porta de casa seva en la que afirma que aquest any renuncia a fer de patge de Baltasar i aclareix que tornarà el dia 6 de gener al migdia “quan tot s’hagi calmat una mica”. Entre els motius, destaca que “durant l’any hi ha gent que ni em saluda però, quan s’acosta la nit de reis, tothom em ve a demanar que participi i els nens diuen que el Baltasar és el seu preferit.” La situació de Mamadou s’agreuja perquè assegura que els seus fills “no entenen per què desapareix el seu pare cada nit de reis”.

SOS Racisme ha aprofitat per denunciar la situació de molts negres, de primera, segona o tercera generació, que són pressionats a fer de patges reials de Baltasar cada any: “Ja està bé que per fi els faci una mica de vergonya això de pintar la cara a uns quants blancs per fer el paper. Però de moment en els pessebres vivents l’infant Jesús continua sent ros i blanquet quan tots sabem que tenia molts números de ser negre”.

Comentaris

TOP

Alerta galetes!

L’informàtic que manté aquesta pàgina web menja galetes i una autoritat invisible ens obliga a dir-t’ho. Si hi estàs d’acord, clica ACCEPTAR, sinó, et redirigirem a una pàgina russa amb virus.

Política de privacitat,

ACEPTAR
Aviso de cookies